Veiligheidsbrillen voor tijdens het klussen.

3 tips om je ogen te beschermen tijdens het klussen!

De herfstvakantie komt er aan, voor veel mensen een goede week om flink in en om het huis te gaan klussen! In plaats van vliegvakanties naar zonnige bestemmingen en pretparken, blijven velen deze herfst waarschijnlijk thuis. Een goed moment om eindelijk eens dat muurtje een kleur geven, die schutting verstevigen of een konijnenhok timmeren.

Denk aan je ogen                                                                                                                                                          Ga jij ook klussen, denk dan aan het beschermen van je ogen! Meestal wil je gewoon zo snel mogelijk klaar zijn en van het resultaat genieten. Maar sta eventjes stil bij de bescherming van je ogen voor je die boormachine oppakt. Een oog beschadiging oplopen tijdens het klussen is pijnlijk en kan permanente schade veroorzaken. Niet alleen splinters zijn gevaarlijk voor je ogen maar ook stof en verf- en vernisdampen kunnen je ogen beschadigen. Draag dus altijd een veiligheidsbril tijdens het klussen! 

We geven je drie tips waar je op moet letten bij het aanschaffen en onderhouden van een veiligheidsbril:

1. Kies een veilige bril                                                                                                                                                  De meeste veiligheidsbrillen zijn gemaakt van Polycarbonaat. Dit is een gehard kunststof dat je ogen optimaal beschermt. Koop alleen een veiligheidsbril die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN166, dan weet je zeker dat de bril je ogen goed beschermt!
Veiligheidsbrillen zijn er in drie verschillende optische klassen die de kwaliteit van de lens aangeven. Hoe vaker je de bril gebruikt, de hoger de optische kwaliteit van de lens moet zijn: 

  • klasse 1 is geschikt om de hele dag te dragen
  • klasse 2 is geschikt voor incidenteel gebruik
  • klasse 3 is voor gebruik in uitzonderlijke gevallen

Ben je vaak buiten aan het klussen, snoeien of bouwen? Kies dan voor een veiligheidsbril met glazen die beschermen tegen UV-straling. Dat hoeft niet perse te betekenen dat de glazen gekleurd zijn, ook transparante glazen kunnen UV-bescherming bieden. Is het bewolkt weer of schemerig, kies dan voor gele glazen. In onze atmosfeer is blauw licht dominant, hierdoor kunnen we minder contrast zien. De gele glazen filteren een groot deel van golflengte van blauw licht weg, zo zie je beter contrast.

2. Let op een goede pasvorm                                                                                                                                      Je veiligheidsbril moet aan alle zijden je ogen beschermen, dus naast de voorzijde ook de onder-, boven en zijkanten. Kies een perfecte en comfortabele pasvorm voor jouw gezicht waarbij weinig ruimte zit tussen je gezicht en de bril. 

3. Zorg voor je bril                                                                                                                                                        Reinig na gebruik je veiligheidsbril onder stromend water met afwasmiddel. Droog de bril vervolgens met een zachte doek zoals een theedoek. Als de veiligheidsbril is beschadigd of als het zicht slechter wordt door slijtage, schaf dan een nieuwe aan.