Oogdrukmeting (tonometrie)

Bent u 40 of ouder?  Dan meten wij ook uw oogdruk standaard  wanneer u bij ons uw ogen laat meten voor een bril of lenzen. Als deze te hoog is, loopt u het risico om glaucoom te krijgen en sturen wij u door naar de oogarts.  

Naarmate u ouder wordt kan de oogdruk oplopen, zonder dat het klachten geeft. Het zicht wordt niet (direct) beïnvloed en u heeft geen pijnklachten. Wanneer de druk langdurig verhoogd is, kan er schade ontstaan aan uw oogzenuw. Dit geeft blijvende gezichtsvelduitval. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw oogdruk regelmatig te laten controleren. Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een huisarts en/of opticien.

Komt glaucoom in uw familie voor? Dan is het raadzaam uw oogdruk 1 keer per jaar te laten meten.

Voorkomen is beter dan genezen! 

Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de twee jaar te laten controleren.  

 

Glaucoom en wat er aan gedaan kan worden?

Glaucoom is een verhoogde oogdruk waarbij er schade is aan het netvlies. Een oogarts stelt de diagnose en zal een therapie voorstellen. Vaak kan door middel van het dagelijks druppelen van de ogen de druk verlaagd worden. Op deze manier wordt de schade aan de oogzenuw vertraagd of tot stilstand gebracht. Wanneer dit niet afdoende werkt zijn er nog andere mogelijkheden, zoals laserbehandelingen of operaties. Alle gericht op het verlagen van de oogdruk.