De drie Methodes om de oogdruk te meten:
De non-contact tonometrie (luchtpuf)
Bij de non-contact tonometrie krijg je een luchtpuf in je oog om de oogdruk te meten. Hierbij is geen direct contact met het oog. Wij gebruiken de non-contact tonometrie. Deze methode is echter minder betrouwbaar en nauwkeurig dan de applanatie tonometrie of de tonopen. Indien de oogdruk te hoog is verwijzen wij u naar de oogarts om het nog één keer nauwkeurig te meten
De applanatie tonometrie
Deze methode tonometrie is de betrouwbaarste en nauwkeurigste manier om de oogdruk te meten. Voorafgaand aan de tonometrie worden verdovende oogdruppels en een licht-reflecterende stof toegediend, wat bij de opticiens niet mag. Daarna wordt het apparaat (de tonometer) direct op de ogen geplaatst. Door middel van blauw licht wordt de druk in de ogen gemeten.
De tonopen
De tonopen is een draagbare pen waarmee een aantal keren tegen het oog getikt wordt om de oogdruk te meten. De tonopen is vooral bedoeld voor bedlegerige patiënten of mensen met afwijkende hoornvliezen.
Bent u 40 of ouder? Dan meten wij ook uw oogdruk standaard wanneer u bij ons uw ogen laat meten voor een bril of lenzen. Als deze te hoog is, loopt u het risico om glaucoom te krijgen en verwijzen wij u door naar de oogarts.
Naarmate u ouder wordt kan de oogdruk oplopen, zonder dat het klachten geeft. Het zicht wordt niet (direct) beïnvloed en u heeft geen pijnklachten. Wanneer de druk langdurig verhoogd is, kan er schade ontstaan aan uw oogzenuw of netvlies. Dit geeft blijvende gezichtsvelduitval. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw oogdruk regelmatig te laten controleren.
Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een huisarts en/of opticien.
Erfelijkheid
Komt glaucoom in uw familie voor? Dan is het raadzaam uw oogdruk 1 keer per jaar te laten meten.
Voorkomen is beter dan genezen!
Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de twee jaar te laten controleren.