Tips voor het schoonmaken en onderhouden van uw bril

De nieuwe generaties brilglazen zijn staaltjes van optische spitstechnologie. Kodak CNC of Essilor Sapphire coatings bijvoorbeeld laten 99.9 % van het licht door! Door hun hoge helderheid vragen deze glascoatings echter een goede reiniging. Vooral bij merken van mindere kwaliteit is vet-neerslag een grote bron van ergernis.

 

Advies bij het schoonmaken van uw bril.

Tip 1.

Maak je glazen met de juiste doek, maar dan ook met een schone doek. Poets de glazen nooit met toiletpapier of keukenpapier, die krassen namelijk uw ontspiegelde glazen heel erg. Ook niet met een mouw of T-shirt. Het gevaar is namelijk dat er kleine vuiltjes in kunnen zitten waardoor fijne krassen kunnen ontstaan. Gebruik ook geen papieren brillendoekjes die bijvoorbeeld bij een drogist/supermarkt te koop zijn. Deze bevatten namelijk scherpe houtvezels en chemische middelen die daardoor je glazen kunnen beschadigen. Krassen kunnen niet weg gepolijst worden. 

 

Er zijn wel fabrikanten die 100% veilige doekjes produceren, zoals Zeiss. Vochtige reinigingsdoekjes van ZEISS zijn gemaakt van microfijne cellulosevezels. De doekjes zijn daarmee zacht voor uw brillenglazen, bieden streepvrije resultaten en, heel belangrijk, bevatten geen andere chemische middelen. De doekjes zijn ook ideaal om het scherm van je smartphone of tablet streeploos te reinigen. Vochtige reinigingsdoekjes zijn gemakkelijk in gebruik maar met name ideaal voor onderweg. 

 

Het schoonmaken van brillenglazen gaat het makkelijkste, goedkoopste en veiligste met een microvezeldoek

Was microvezeldoekjes niet warmer dan 30 °C en voeg geen wasverzachter toe. Indien er wel wasverzachter wordt gebruikt, zal het doekje strepen nalaten wanneer de glazen schoongemaakt worden. Er blijft een soort vettige waas achter. 

De zuivere microvezeldoek kan droog gebruikt worden voor een gewone schoonmaakbeurt, maar voor te vettige glazen kan in combinatie met een speciale vetoplossende niet-agressieve reinigingsspray gebruikt worden.
Microvezeldoeken hebben een dusdanige moleculaire structuur dat ze het vet gemakkelijk tussen de vezels opnemen. Andere stoffen zoals een keukenhanddoek of een zakdoek nemen vet veel moeilijker weg of smeren het zelfs gewoon uit.

 

Tip 2.

Heeft je bril een wasbeurt nodig omdat het erg vies of vettig is?  Reinig je bril dan met lauwwarm water en afwasmiddel zonder citroenzuur toevoegingen. Heet water ontvet heel goed, maar beschadigd de coating van je glazen. Neussteuntjes en de randen zijn makkelijk schoon te borstelen met een oude zachte tandenborstel. Afdrogen kun je het best met een schone theedoek (het liefst die je alleen voor de bril gebruikt) of microvezel doek.

 

Tip 3.

Breng af en toe de bril langs. Al maak je jouw glazen goed schoon komt er altijd wat vuil en vet onder de rand van jouw montuur. Daar kun je er niet bij komen. Na verloop van tijd wordt het zo erg dat je je wezenloos poetst! Wij hebben een ultrasoon apparaat die door middel van geluidsgolven een bril weer reinigt op plekjes zoals onder montuur randen of langs schroefjes. Deze service is gratis service voor ons eigen klanten. Voor brillen die elders gekocht zijn vragen wij € 12.95  

 

Tip 4.

Vermijd agressieve producten zoals aceton, terpentine, ammonia, ether, lijm, parfum, haarspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden of  "supermarkt" brillenpoets producten.                                                         

 

Optiplus Ultraclean brillenspray zijn veilig en ideaal. Bij gebruik van een reinigingsspray beide zijden van het glas bespuiten en eerst met schone vingers goed inwrijven en daarna droogwrijven met een schone doek.                                                                                                       

 

Tip 5.

De coating is niet goed bestand tegen langdurige aanraking met zweet, huid en/of haar. Dat werkt op den duur verzurend en veroorzaakt snellere slijtage. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen zoals crème, aftershave of eau de cologne. Wanneer een montuur niet goed past, kunnen de glazen de huid raken met alle gevolgen van dien. Als uw bril is vervormd of om een andere reden niet goed (meer) past, komt u dan bij ons langs om deze opnieuw te laten afstellen.

 

Tip 6.                                                                                                                                                                               

Stel de bril niet meer bloot aan extreme temperaturen! De coating van brillenglazen verdragen geen extreem hoge of lage temperaturen. Denk hierbij aan de hitte die ontstaat in een auto op een hete zomerdag, de sauna of de verwarming thuis, maar ook langdurig blootstellen aan de zon tijdens zwemmen. Gevaar is dat de coating aangetast kan worden met gevolg dat de glazen craquelé worden. 

 

Tip 7.

Leg uw bril nooit aan de bolle kant. Wanneer de glazen naar beneden liggen komen er krassen op. Bewaar de bril in een etui, het liefst in een harde koker wanneer deze niet op je neus zet maar meeneemt.