Staar(grijze staar) & Nastaar 

Staar (grijze staar) ofwel cataract is het vertroebelen van de ooglens. Normaal gesproken is de ooglens helder, waardoor men scherp kan zien. Meestal komt dit op latere leeftijd voor, omdat de vertroebeling het gevolg is van het verouderen van de ooglens. Maar er zijn ook andere verschillende oorzaken waardoor men staar kan krijgen. 

 

De meest bekende oorzaken:

1. Het kan aangeboren zijn.

2. Leeftijd: naarmate we ouder worden krijgen we steeds meer o.a. eiwit aanslag op de ooglens waardoor dit langzaam troebel wordt.

3. Langdurig gebruik van medicijnen zoals prednison.

4. suikerziekte kan staar veroorzaken.

5. ongeluk of een ontsteking in het oog kan staar veroorzaken.

 

Symptomen van staar 

Symptomen van staar zijn:

1. dubbel zien

2. wazig zicht (veraf als dichtbij), met name in het donker.

3. een wisselende gezichtsscherpte.

4. gevoeligheid voor licht, veel last van verblindend licht. 

5. kleuren worden dover waargenomen 

Hiernaast kan de brilsterkte steeds veranderen, waardoor men regelmatig nieuwe brillenglazen nodig heeft.  

 

Rijpe staar

Indien men door de staar niet voldoende kan zien met autorijden en gehinderd wordt in zijn dagelijks leven, zoals bij het werken, dan praten we over "rijpe staar". Het is dan noodzakelijk om de ogen te laten opereren. Het niet behandelen van staar leidt tot blindheid. Een staaroperatie, waarbij de vertroebelde lens wordt vervangen door een kunstlens, is de enige oplossing.

 

Staaroperatie

Simpel gezegd: er wordt een heel klein sneetje in het hoornvlies gemaakt en de inhoud van de ooglens uit het oog verwijderd. Het lenskapsel en het ophangapparaat van de lens blijven in het oog aanwezig. Daarna wordt een kunstlens in het lenszakje ingebracht. Deze kunstlens is opvouwbaar, zodat het door hetzelfde 3 mm brede sneetje naar binnen kan worden gebracht als waardoor het materiaal van de lenskern verwijderd is. Dit sneetje is zo klein dat een hechting meestal niet nodig is. Er wordt altijd één oog per keer geopereerd. De tweede oog wordt meestal na 4 à 5 weken gedaan, indien het rijp is. 

 

Met de huidige kennis, ervaring van de oogartsen en geavanceerde techniek is staaroperatie "een fluitje van een cent". De afgelopen jaren maken we nauwelijks mee (met ons klanten) dat dat bij een staaroperatie niet goed gegaan is.

 

                                                                           Nastaar

Bij nastaar ziet men na een staaroperatie toch weer waziger. Tijdens deze operatie is de natuurlijke troebele ooglens vervangen door een kunstlens. Zo ziet men weer helder. Na enige tijd soms maanden, soms jaren na een staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter. Dit noemt men nastaar. Nastaar is dus een aandoening die kan ontstaan na een staaroperatie. 

 

Oorzaak nastaar

Nastaar kan veroorzaakt worden:

1. door dat men een staaroperatie ondergaat als kind.

2. een bepaalde oogziekte zoals een inwendige oogontsteking

3. de rand van het voorste lenskapsel niet op de kunstlens rust na de staaroperatie en/of een kunstlens met een ronde rand is gebruikt. Een kunstlens met een rechte rand geeft minder risico op nastaar.

 

 

Symptomen van nastaar

De symptomen van nastaar gelijk als de symptomen van staar.  

 

Behandeling

Nastaar kan gelukkig behandeld worden zonder operatie. Het kan namelijk met een laserbehandeling verwijderd worden. Na het laseren ziet u weer net zo scherp als voorheen.