Contactlensaanpassing

Voor het eerst contactlenzen? Heeft je al besloten om contactlenzen te dragen, dan beginnen wij altijd met het vooronderzoek. Contactlenzen vragen een specifieke professionele oogmeting, aanpassing, instructie, controle, advies en nazorg. Lenzen komen in onmiddellijk contact met je ogen daarom het is belangrijk voor de gezondheid van uw ogen hierin een deskundige begeleiding te krijgen. 

 

Daarna volgt een degelijke oogmeting en keratometrie (meting van de kromming/bolling van het hoornvlies).

De lenzen moeten goed passen bij de bolling van in je ogen. Zitten de lenzen te strak, dan blokkeert dat door spoeleffect van het traanvocht tussen de lens en het oog. En er komt te veel spanning in het materiaal van de lens, dat leidt tot slechtere optische kwaliteit van de lens. Ook het hoornvlies kan hierdoor beschadigd worden. Maar het moet ook niet te los zitten waardoor het niet goed centreert. Kortom, voor de comfort en gezondheid van je ogen moeten de lenzen perfect passen, centreren en bewegen.

 

Door een goede onderzoek kunnen wij met de hierboven genoemde parameters en volgende gegevens beoordelen of je ogen in aanmerking komen voor contactlenzen. Dit zijn belangrijke parameters en gegeven om de juiste lens te vinden en het correct gebruik aan te leren: het traanvocht kwaliteit en productie, de diameter van de lens, de toestand van het hoornvlies en de algemene gezondheid van het oog.                  

Indien je ogen geschikt zijn voor contactlenzen dan kijken wij welk type lenzen bij u het beste passen; zachte of vormstabiele lenzen en welk materiaal?   

 

De keuze is afhankelijk van je ogen (de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht, de conditie van de oogleden, beschadigingen en de vorm of bolling van je hoornvlies). Uiteraard zijn je wensen, persoonlijke situatie en levensstijl ook bepalend voor de uiteindelijke keuze. Verder bespreken wij uitgebreid over het onderhoud, hygiëne en alle “do's en don'ts”. 

 

Controle na een proef periode:                                                                                                                                    Na ongeveer een week dragen van de aangemeten lenzen voeren wij een controle uit en beoordelen wij de beweging, centrering, comfort en kijken wij de gezondheid van de ogen met de lenzen er in. Pas als alles goed is bestellen wij voor je de definitieve lenzen. Uiteraard staan we ook na de aanschaf van de lenzen klaar om je te helpen!

 

                                            Heraanpassing contactlenzen

Draag je al contactlenzen maar, verandert sterkte of zitten de lenzen niet meer goed? Dan moeten wij de lenzen opnieuw aanpassen. Een heraanpassing is in wezen hetzelfde als aanpassing, maar de instructie voor het dragen wordt achterwege gelaten. Ook het zoeken naar de juiste type lens en de uitleg over de do's en don'ts”  is niet van toepassing. De kosten van de heraanpassing is hierdoor lager dan de aanpassing. Het is voor bestaande klanten wel gratis/service.

 

Je kom voor de heraanpassing zonder de contactlenzen in je ogen zodat alles opnieuw aangemeten kan worden.