Leesbril

Vanaf het veertigste levensjaar vermindert het functioneren van de ooglens. Het oog zal langzaam accommodatie vermogen verliezen doordat de ooglens minder flexibel wordt en hierdoor niet bol genoeg meer kan worden om voorwerpen die zich dichtbij bevinden scherp te zien. Lezen, schrijven, handwerken en andere activiteiten op leesafstand (33 tot 45 cm) worden lastiger. Het aanpassing vermogen van het oog vermindert nu eenmaal bij het ouder worden. 

Dat is een normaal verschijnsel met een natuurlijke oorzaak en heet presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Na verloop van tijd komt er een moment waarop een leesbril noodzakelijk is. Een leesbril vangt het tekort aan accommodatie op, waardoor dichtbij weer scherp gezien kan worden.

 

Een enkelvoudige leesbril wordt afhankelijk van de gewenste leesafstand afgestemd op 33 tot 45 cm. Het is dus niet geschikt om te lezen op het beeldscherm. Een beeldscherm staat meestal op een afstaand van 60 cm of meer.

 

Wij kunnen de leesbril afstemmen op beeldscherm afstand (60 cm of meer) maar je kunt dan niet op een gewone leesafstand van 33 tot 45 cm niet lezen. Dit is uiteraard geen probleem als je alleen op één afstand leest. 

Wil je op diverse afstand kunnen lenzen (boek-, toetsenbord-, beeldschermafstand) dan is een beeldschermbril met een leesgedeelte de juiste oplossing.

Leesbril monturen

 

Een ‘reguliere’ leesbril of een lookover? Je kan kiezen voor een gewone correctie montuur of een lookover 

leesbril montuur.  

 

Een lookover leesbril is een bril waar je overheen kunt kijken. Dit is voor veel mensen erg handig omdat je de leesbril hierdoor niet steeds op en af hoeft te zetten. Als je in de verte wilt kijken, kijk je gewoon over de leesbril heen terwijl je een ‘reguliere’ leesbril in zo’n geval af zou moeten zetten. De lookover leesbril is dan ook zo ontworpen dat het eigenlijk de helft van een normale bril is, dus ook lichter op de neus. Het zijn vaak kleine brillen (ook wel halve leesbril genoemd) die je eventueel ook nog wat lager op je neus kunt zetten. 

Een ‘reguliere’ leesbril montuur of een hele leesbril montuur is voor sommige mensen prettiger omdat de glasoppervlakte groter is, maar sommigen vinden het ook esthetisch mooier.

 

Dus de keuze is dan ook een kwestie van smaak. De ‘reguliere’ leesbril monturen worden vaak gekozen door de jonge (beginnende) leesbrillen dragers en de lookovers vaak door ervaren leesbrillen dragers.

Kant en klaar of aangemeten en op maat geslepen leesbril? 

Een "goedkope" kant en klaar leesbril kopen is meestal onverstandig. Bij veel mensen verschilt de afwijking in hun rechter- en linkeroog. Daarom klopt de sterkte in de meeste gevallen niet voor beide ogen of één van de ogen.

Daarnaast is het optisch centrum en de cilinder niet afgestemd op je ogen. Het gevolg van een kant-en-klare bril is dat je ogen heel hard moeten werken waardoor je onnodig moe van wordt. Ook kun je een trekkend gevoel, dubbelzien, duizeligheid of hoofdpijn van kunnen krijgen. Door al die factoren ontstaat storing in de samenwerking van de ogen.

 

Kant en klaar leesbrillen zijn slechts een noodoplossing! De juiste oplossing is op maat gemeten en geslepen leesbril.