Leesbril

Vanaf het veertigste  levensjaar vermindert het functioneren van de ooglens. Het oog zal langzaam accommodatie vermogen  verliezen doordat  de ooglens minder  flexibel wordt en hierdoor  niet bol genoeg meer kan worden om voorwerpen  die zich  dichtbij  bevinden  scherp  te zien. Lezen, schrijven, handwerken  en andere  activiteiten  op leesafstand ( 33 tot 45 cm) worden lastiger. Het aanpassing vermogen van het oog vermindert nu eenmaal bij het ouder worden. 

Dat  is  een  normale  verschijnsel  met een  natuurlijke  oorzaak en  heet  presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Na verloop van tijd  komt er een moment  waarop een leesbril  noodzakelijk is. Een  leesbril  vangt  het tekort aan accommodatie op,waardoor dichtbij weer scherp gezien kan worden.

 

Een enkelvoudige leesbril wordt afhankelijk van de gewenste leesafstand afgestemd op 33 tot 45 cm. Het is dus niet geschikt om te lezen op het beeldscherm. Een beeldscherm staat meestal op een afstaand van 60 cm of meer.

 

Wij kunnen de leesbril afstemmen op beeldscherm afstand (60 cm of meer) maar u kunt dan niet op een gewone leesafstand van  33 tot 45 cm niet lezen. Dit is uiteraard geen probleem als u alleen op één afstand leest. 

Wilt u op diverse afstand kunnen lenzen (boek-, toetsboord-, beeldschermafstand) dan is een beeldschermbril met een leesgedeelte de juiste oplossing.

Leesbril monturen

 

Een ‘reguliere’ leesbril of een lookover? U kunt kiezen voor een gewone correctie montuur of een lookover 

leesbril-montuur.  

 

Een lookover leesbril is een bril  waar je overheen kunt kijken. Dit is voor veel mensen erg handig omdat je de leesbril hierdoor niet steeds op en af hoeft te zetten. Als je in de verte wilt kijken, kijk je gewoon over de leesbril heen terwijl je een ‘reguliere’ leesbril in zo’n geval af zou moeten zetten. De lookover leesbril is dan ook zo ontworpen dat het eigenlijk de helft van een normale bril is, dus ook lichter op de neus. Het zijn vaak kleine brillen (ook wel halve leesbril genoemd) die je eventueel ook nog wat lager op je neus kunt zetten.

 

Een ‘reguliere’ leesbril montuur of een hele leesbril montuur is voor sommige mensen prettiger omdat de glasoppervlakte groter is maar sommigen vinden het ook esthetisch mooier.

 

Dus de keuze is dan ook een kwestie van smaak. De ‘reguliere’ leesbril monturen worden vaak gekozen door de jonge (beginnende) leesbrillen dragers en de lookovers vaak door ervaren leesbrillen dragers.

Kant en klaar of aangemeten en op maat geslepen leesbril? 

Een "goedkope" kant en klaar leesbril kopen is meestal onverstandig. Bij veel mensen verschilt de afwijking in hun rechter- en linkeroog. Daarom klopt de sterkte in de meeste gevallen niet voor beide ogen of één van de ogen.

Daarnaast is het optisch centrum en de cilinder niet afgestemd op uw ogen. Het gevolg van een kant en klaar bril is dat uw ogen heel hard moeten werken waardoor u onnodig moe van wordt. Ook kunt u een trekkend gevoel, dubbelzien, duizeligheid of hoofdpijn van kunnen krijgen. Door al die factoren ontstaat storing in de samenwerking van de ogen.

 

Kant en klaar leesbrillen zijn slechts een noodoplossing! De juiste oplossing is op maat gemeten en geslepen leesbril.