Cornea Optiek verkoopt verschillende soorten lenzenvloeistoffen voor verschillende soorten lenzen. Lenzenvloeistof gebruikt je om uw contactlenzen in te bewaren, desinfecteren en in te zetten. Erg belangrijk aan lenzenvloeistof is dat er schimmel, acanthamoeba en bacterie dodende stoffen in zitten, zo voorkom je ooginfecties. Door je contactlenzen dagelijks met een goede en juiste lenzenvloeistof te reinigen zorgt je ervoor dat ze schoon en veilig blijven. Het is dus belangrijk dat de contactlenzen die je draagt en je ogen in goede conditie blijven.
Verschillende ogen, verschillende lenzen, verschillende lenzenvloeistof. Het is ook erg belangrijk dat je de juiste vloeistof gebruik die bij de je ogen en je contactlenzen passen. Zo kun je bijvoorbeeld geen lensvloeistof voor harde lenzen bij zachte lenzen gebruiken. Buiten het feit dat zachte lenzen soepeler zijn dan harde ofwel vorm stabiele contactlenzen, hebben de materialen van beide lenssoorten ook verschillende eigenschappen. Een zachte contactlens is gemaakt van water absorberend kunststof en bestaat dus eigenlijk voor een groot deel uit water. Een zachte lens is poreus en neemt de vloeistof waarin het wordt bewaard op. En naast het feit dat zachte en harde lenzen totaal van andere soort materiaal gemaakt worden zijn er in zachte als harde type lenzen ook weer verschillende materialen. Wees zuinig op je ogen, gebruik de juiste middelen en zorg dat je goed geïnformeerd bent.
Vloeistof systemen
Een onderhoud systeem op basis van povidon jodium houdende vloeistof. Povidon jodium is een superieur desinfectiemiddel met een breed antibacterieel spectrum. Het is zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en acanthamoeba.
Ook de zeer hardnekkige biofilm wordt op dezelfde effectieve manier verwijdert. Bovendien is het een goede reiniging van eiwitten en vetten. Met deze vloeistofsysteem moet je de lenzen na gebruik in de lenshouder samen met de vloeistof en tablet in leggen. De desinfectie, reiniging en neutralisatie worden automatische uitgevoerd in 4 uur tijd, dus handig om het voor het slapen uit te voeren. De lenzen moeten alleen voor het gebruik kort gepoetst worden.
Cleadew GP is een onderhoud systeem op basis van povidon jodium houdende vloeistof voor vormstabiele en/of harde lenzen. Net als de variant voor zachte lenzen is Cleadew GP een superieur desinfectiemiddel met een breed antibacterieel spectrum. Het is zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en acanthamoeba.
Povidon jodium staat bekend om zijn zeer sterke desinfecterende werking tegen micro-organismen die zich kunnen binden aan de contactlenzen.
Door de onmiddellijke vernietiging van het cytoplasmatisch membraan van de cellen, doodt povidon jodium micro-organismen direct. Acanthamoebe trophozoiten worden hierdoor direct gedood voordat ze kunnen veranderen in cysten. Cleadew GP bevat proteolytische enzymen en aniogene actieve stoffen, welke effectief proteïne en lipide aanslag verwijderen van het lensoppervlak. Dit bevordert de bevochtiging wat het dagelijks draagcomfort zal verbeteren.
Het gebruik van een aparte cleaner is niet meer nodig.
Chemische desinfectie: (MPS= multi purpose solution)
MPS-vloeistoffen zijn alles in een vloeistof voor het schoonmaken, bewaren en inzetten. Met deze vloeistofsysteem moet je de lenzen na gebruik in uw handpalm leggen en doe je er wat vloeistof op en wrijf de lenzen voorzichtig schoon. Na 20 seconden spoel je de lens tussen je duim en wijsvinger goed af. Vervolgen leg je de lens in het lensdoosje en zorgt ervoor dat deze gevuld is met zoveel vloeistof dat het de zachte lens goed bedekt. De volgende ochtend kun je de lens uit de lenshouder direct in het oog inzetten.
Waterstofperoxide systeem:
Waterstofperoxide systeem is een zeer effectief reiniging en desinfectie systeem. Het waterstofperoxide systeem heeft een krachtige bacterie dodende werking. U hoeft de lenzen niet manueel te poetsen, dus minder kans op breuk etc. Voor de neutralisatie van het waterstofperoxide wordt een tabletje, een neutraliserende vloeistof of een katalysator gebruikt. Dit onderhoudssysteem heeft ook effect op de eiwitreiniging. De meeste waterstofperoxide systemen hebben een reinigingstijd van 4 uur, dus prima gedurende de slaap. Daarnaast verkleurt de vloeistof bij de meeste merken, wanneer het product klaar is met de desinfectie, reiniging en neutralisatie.
Naast de hierboven staande systemen zijn er ook speciale schoonmaak, afspoel of inzet vloeistoffen:
Intensief reiniger:
Voor extra reinigen van je contactlenzen kun je een intensieve reiniger gebruiken. Deze reiniger is meestal niet nodig bij povidon jodium houdende vloeistoffen en bij waterstofperoxide systemen. Maar het komt vaak voor dat het nodig is als men veel eiwit en vet aanslagen heeft en alles in een vloeistof gebruikt. Hiermee maak je bij het poetsten, de lenzen extra schoon en verwijderd vet, eiwitten maar ook make-up resten.
Let op: bij het gebruik van intensief reiniger dat je de zeepresten goed afspoelt met zoutoplossing na het poetsten, en daarna je lenzen nog een nacht in een bewaarvloeistof zet. Je kunt je lenzen na deze extra reinigen dus niet direct inzetten. U hoort de juiste intensief reiniger te gebruiken, bij harde, zachte, scleralenzen etc. worden meer abrasief reinigers gebruikt en bij zachte lenzen en hybride lenzen hoor je alleen milde en zachte intensief reinigers te gebruiken.
Zoutoplossing:
Zoutoplossing, ook wel saline genoemd, bestaat uit gedestilleerd water met een 0,9% NaCl (9 gram zout per liter). Daardoor komt de vloeistof qua zoutgehalte overeen met de tranen. Saline heeft verder geen enkele desinfecterende werking. Het voordeel van zoutoplossing is dat er geen reactie opwekkende stoffen in zitten en bovendien is het een voordelige vloeistof. Het is daardoor ook ideaal als spoelvloeistof. Saline is verkrijgbaar in flessen, met en/of zonder conserveringsmiddel, maar ook in pipetten.
Enzymatische reiniging:
De extra eiwitreiniging met eiwittabletten (proteïne tabletten) is geschikt voor harde en zachte contactlenzen. Ze zijn zeer effectief te gebruiken met je eigen bewaarvloeistof. Leg de lens in de vloeistof, voeg een tablet toe. De tablet lost vanzelf op. Na de eiwitreiniging de lens goed afspelen met zoutoplossing voordat je de lens gaat dragen. Wanneer het mogelijk is, bewaar je lens dan eerst nog een nacht in uw eigen bewaarvloeistof.
Goedkope vloeistoffen?
Lenzenvloeistof kun je tegenwoordig overal kopen en in verschillende prijzen. De vraag is welke je nu moet kiezen? Naast de bekende en de genomineerde merken lenzenvloeistoffen zijn er heel veel goedkope varianten op de markt. Het verschil tussen deze goedkope vloeistoffen en de bekende vloeistoffen is dat in een goedkopere vloeistoffen veel minder actieve stoffen aanwezig zijn. Als er te weinig actieve stoffen in zitten, dan wordt de eiwit en vet aanslag niet verwijdert en je contactlens niet goed gedesinfecteerd. Naast het feit dat er minder bacterie dodende stoffen inzitten, zitten er bijna nooit een actieve stoffen die schimmel en acanthamoeba (eencellige micro-organisme) doden. Hierdoor is de kans op ooginfectie groot, maar ook irritaties aan je oog kunnen het gevolg zijn, zoals troebel zicht, droogheid en discomfort.
Gebruikt je goedkope lenzenvloeistof? Heb je irritaties aan je ogen? Je kunt je lenzen niet een hele dag dragen of droge ogen na het dragen van lenzen? Een mogelijke oorzaak kun je lenzenvloeistof zijn!
Een lage prijs betekent in dit geval ook minder kwaliteit. Wees zuinig op je ogen want, je hebt maar een paar van.