Cornea Optiek verkoopt verschillende soorten lenzenvloeistoffen voor verschillende soorten lenzen.    Lenzenvloeistof gebruikt u om uw contactlenzen in te bewaren, desinfecteren en in te zetten. Erg belangrijk aan lenzenvloeistof is dat er schimmel-,  acanthamoeba- en  bacterie dodende stoffen in zitten, zo voorkomt u ooginfecties. Door uw contactlenzen dagelijks met een goede en juiste lenzenvloeistof te reinigen zorgt u ervoor dat ze schoon en veilig blijven. Het is dus belangrijk dat de contactlenzen die u draagt en uw ogen in goede conditie blijven.

Verschillende ogen, verschillende lenzen, verschillende lenzenvloeistof.             Het is ook erg belangrijk dat u de juiste vloeistof  gebruik die bij de uw ogen en uw contactlenzen passen. Zo kunt u bijvoorbeeld geen lensvloeistof voor harde lenzen bij zachte lenzen gebruiken.  Buiten het feit dat zachte lenzen soepeler zijn dan harde ofwel vorm stabiele contactlenzen, hebben de materialen van beide lenssoorten ook verschillende eigenschappen. Een zachte contactlens is gemaakt van water absorberend kunststof en bestaat dus eigenlijk voor een groot deel uit water. Een zachte lens is poreus en neemt de vloeistof waarin het wordt bewaard op. En naast het feit dat zachte en harde lenzen  totaal van andere soort materiaal gemaakt worden zijn er in zachte als harde type lenzen ook weer verschillende materialen. Wees zuinig op uw ogen, gebruik de juiste middelen en zorg dat u goed geïnformeerd bent. 

             Vloeistof systemen

 

  • Chemische desinfectie, alles-in-een systeem
  • Povidon Jodium desinfectie en reiniging
  • Waterstofperoxide systeem.
  • Enzymatische reiniging de z.g. eiwitreiniger.
  •  Intensief reiniger.
  • Zoutoplossing, saline als afspoelvloeistof.

 

Cleadew For Soft

Povidon Jodium desinfectie en reiniging:

Een onderhoud systeem op basis van povidon jodium houdende vloeistof. Povidon jodium is een superieure desinfectiemiddel met een breed antibacterieel spectrum. Het is zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en acanthamoeba.

Ook de zeer hardnekkige biofilm wordt op dezelfde effectieve manier verwijdert. Bovendien is het een goede reiniging van eiwitten en vetten. Met deze vloeistofsysteem moet u  de lenzen na gebruik in de lenshouder samen met de vloeistof en tablet in leggen. De desinfectie, reiniging en neutralisatie worden automatische uitgevoerd in 4 uur tijd, dus handig  om het voor het slapen uit te voeren. De lenzen moeten alleen voor het gebruik kort gepoetst worden.

Cleadew GP is een onderhoud systeem op basis van povidon jodium houdende vloeistof voor  vorm-stabiele en/of harde lenzen. Net als de variant voor zachte lenzen is Cleadew GP een superieure desinfectiemiddel met een breed antibacterieel spectrum. Het is zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en acanthamoeba.

Povidon jodium staat bekend om zijn zeer sterke desinfecterende werking tegen micro-organismen die zich kunnen binden aan de contactlenzen.

Door de onmiddellijke vernietiging van het cytoplasmatisch membraan van de cellen, doodt povidon jodium micro-organismen direct. Acanthamoebe trophozoiten worden hierdoor direct gedood voordat ze kunnen veranderen in cysten. Cleadew GP bevat proteolytische enzymen en aniogene actieve stoffen, welke effectief proteïne en lipide aanslag verwijderen van het lens oppervlak. Dit bevordert de bevochtiging wat het dagelijks draagcomfort zal verbeteren. 

Het gebruik van een aparte cleaner is niet meer nodig.

Chemische desinfectie: (MPS= multi purpose solution)

MPS vloeistoffen zijn alles-in-een vloeistoffen voor het schoonmaken, bewaren en inzetten. Met deze vloeistofsysteem moet u  de lenzen na gebruik in uw handpalm leggen en doet u er wat vloeistof op en wrijf de lenzen voorzichtig schoon. Na 20 seconden spoelt u de lens tussen uw duim en wijsvinger goed af. Vervolgen legt u de lens in de lensdoosje en zorgt ervoor dat deze gevuld is met zoveel vloeistof, dat het de zachte lens goed bedekt. De volgende ochtend kunt u de lens uit de lenshouder direct in het oog inzetten. 

Waterstofperoxide systeem:

Waterstofperoxide systeem is een zeer effectief reiniging en desinfectie systeem. Het waterstofperoxide systeem heeft een krachtig bacterie dodende werking. U hoeft de lenzen niet manueel te poetsen, dus minder kans op breuk etc. Voor de neutralisatie van de waterstofperoxide wordt een tabletje, een neutraliserende vloeistof of een katalysator gebruikt. Dit onderhoudssysteem heeft ook effect op de eiwitreiniging. De meeste waterstofperoxide systemen hebben een reinigingstijd van 4 uur, dus prima gedurende de slaap. Daarnaast verkleurt de vloeistof bij de meeste merken, wanneer het product klaar is met de desinfectie, reiniging en neutralisatie.

Naast de hierboven staande systemen zijn er ook speciale schoonmaak, afspoel of inzet vloeistoffen:

 

Intensief reiniger:

Voor extra reinigen van uw contactlenzen kunt u een intensief reiniger gebruiken. Deze  reiniger is meestal niet nodig bij  povidon jodium houdende vloeistoffen en bij waterstofperoxide systemen. Maar het komt vaak voor  dat het nodig is als men veel eiwit en vet aanslagen heeft  en  alles-in-een vloeistoffen gebruikt.  Hiermee maakt u bij het poetsten, de lenzen extra schoon en verwijderd vet, eiwitten maar ook make-up resten.

 

Let op: bij het gebruik van intensief reiniger dat u de zeepresten goed afspoelt met zoutoplossing na het poetsten, en daarna uw lenzen nog een nacht in een bewaarvloeistof zet. U kunt uw lenzen na deze extra reinigen dus niet direct inzetten. U hoort de juiste intensief reiniger te gebruiken, bij harde, zachte, scleralenzen etc. worden meer abrasief reinigers gebruikt en bij  zachte lenzen en hybride lenzen hoor u alleen milde en zachte intensief reinigers te gebruiken.

 

 

Zoutoplossing:

Zoutoplossing ook wel saline genoemd, bestaat uit gedestilleerd water met een 0,9% NaCl (9 gram zout per liter). Daardoor komt de vloeistof qua zoutgehalte overeen met de tranen. Saline heeft verder geen enkele desinfecterende werking. Het voordeel van zoutoplossing is dat er geen reactie opwekkende stoffen in zitten en bovendien is het een voordelige vloeistof. Het is daardoor ook ideaal als spoelvloeistof. Saline is verkrijgbaar in flessen, met en/of zonder conserveringsmiddel, maar ook in pipetten.  

 

Enzymatische reiniging:

De extra eiwitreiniging met eiwittabletten (proteïne tabletten) is geschikt voor harde en zachte contactlenzen. Ze zijn zeer effectief te gebruiken met uw eigen bewaarvloeistof. Leg de lens in de vloeistof, voeg een tablet toe. De tablet lost vanzelf op. Na de eiwitreiniging de lens goed afspelen met zoutoplossing voordat u de lens gaat dragen. Wanneer het mogelijk is bewaar uw lens dan eerst nog een nacht in uw eigen bewaarvloeistof.

Goedkope vloeistoffen?

Lenzenvloeistof kun je tegenwoordig  overal kopen en in verschillende prijzen. De vraag is welke  u nu moet kiezen? Naast de bekende en  de genomineerde merken lenzenvloeistoffen zijn er heel veel goedkope varianten op de markt. Het verschil tussen deze goedkope vloeistoffen en  de bekende vloeistoffen is dat in een goedkopere vloeistoffen veel minder actieve stoffen aanwezig zijn.  Als er te weinig actieve stoffen in zitten, dan wordt de eiwit en vet aanslag niet verwijdert en  uw contactlens niet goed gedesinfecteerd. Naast het feit dat er minder bacterie dodende stoffen inzitten, zitten er bijna nooit een actieve stoffen die schimmel en acanthamoeba (eencellige micro-organisme) doden.Hierdoor is de kans op ooginfectie groot maar ook irritaties aan uw oog kunnen het gevolg zijn, zoals troebel zicht, droogheid en discomfort.

 

Gebruikt u goedkope lenzenvloeistof?  Heeft u  irritaties aan uw ogen? U kunt uw lenzen niet een hele dag  dragen of droge ogen na het dragen van lenzen?  Een mogelijke oorzaak kan uw lenzenvloeistof zijn!

 

Een lage prijs betekent in dit geval ook minder kwaliteit. Wees zuinig op uw ogen want u heeft maar een paar van.