Voorkom (ergere) myopie!

Wat is myopie?

Myopie is hetzelfde als bijziendheid, je hebt dan een bril nodig met een min-sterkte. Of je myopie ontwikkelt, kan erfelijk bepaald zijn: je hebt een grotere kans om myopie te ontwikkelen als het veel in je familie voorkomt. Maar ook je gedrag kan ervoor zorgen dat je sneller een bril nodig hebt. Zo is bewezen dat als je veel van dichtbij kijkt, de kans groter is om myopie te ontwikkelen. Lang achter elkaar dichtbij kijken doe je bijvoorbeeld als je leest of naar je telefoon, computerscherm of tablet kijkt.  

Myopie onder kinderen neemt de laatste jaren toe, doordat kinderen vaker dan vroeger lang achter elkaar dichtbij kijken en minder buitenspelen. Waarschijnlijk kijk jij veel meer op een scherm dan je ouders vroeger! Je kunt het je bijna niet voorstellen maar waarschijnlijk hadden je ouders vroeger geen mobiele telefoon of spelcomputer (en zeker geen tablet!). 

 

Wat is er mis in je oog bij myopie?
Als je naar iets kijkt, moet je oog 
accommoderen. Dat betekent dat de spieren die om je ooglens heen zitten, zich gaan aanspannen of ontspannen. Je ooglens wordt hierdoor boller of minder bol, daardoor verandert de sterkte van je ooglens. Als de spieren zich ontspannen, wordt de ooglens platter en kun je veraf scherp zien. Als de spieren zich spannen, wordt de lens boller en kun je van dichtbij goed zien.

Als je lang naar iets kijkt dat dicht bij je oog is, moeten de spieren de hele tijd gespannen zijn om de lens boller te maken. Om minder gespannen te hoeven zijn, groeit de oogbal wat langer. Zo hoeven de spieren in je ooglens minder hard te werken om toch scherp beeld te krijgen. Helaas zie je hierdoor wel minder scherp van veraf! Bij myopie is je oog dus langer gegroeid. Hoe hoger je minsterkte, hoe langer je oog is gegroeid. Om toch scherp te kunnen zien, moet je dan een bril met een minsterkte dragen.  

Is myopie erg?  
Je zou denken: ik zoek een leuke bril uit en dan is het probleem opgelost. Het klopt dat je dan weer scherp kunt zien, maar het is toch heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je ogen niet verder achteruit gaan. Kinderen met een hoge minsterkte (hoger dan -6) hebben namelijk later een grotere kans om slechtziend of blind te worden door een oogziekte. Je oog groeit dus in je kindertijd langer, maar de nare gevolgen komen pas op latere leeftijd. Het is zelfs zo dat myopie in 2050 waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid is. Tijd om er iets aan te doen dus en je ogen te helpen ontspannen!

 

Voorkom (ergere) myopie met deze twee tips van het Oogfonds!
Het Oogfonds adviseert de 20-20-2-regel om je ogen te laten relaxen:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op je telefoon of tablet) kijk je 20 seconden ver weg. Zo zorg je ervoor dat je oogspieren zich weer ontspannen nadat ze een tijd gespannen zijn geweest om dichtbij te kijken. Dat hebben ze wel verdiend toch?
  • Élke dag minstens 2 uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school. Wist je dat buitenlicht ervoor zorgt dat het stofje dopamine vrijkomt in je netvlies? Dopamine blokkeert het verlengen van je oogbol en zorgt er dus voor dat je minder kans hebt op een hoge minsterkte. Lekker veel naar buiten dus!

Geef je ogen een break: doe mee met 20-20-2!
Een pauze van 20 seconden als je net lekker aan het gamen bent.. Nee! Toch is het super belangrijk om wel even die pauze te pakken om je ogen te laten relaxen. Heb jij tips om die pauze leuker te maken? Wat kan jij in #20seconden dat zó leuk is, dat je die pauze graag neemt? Laat het weten op Facebook en/of Instagram met #20seconden!

Wil je meer weten over myopie en hoe je dit kunt voorkomen? Kijk dan op deze website die het Oogfonds hierover speciaal heeft gemaakt: https://www.myopie-educatie.nl/