Wat je moet weten over gehoorschade en -bescherming

Stel: je gaat naar een muziekconcert of staat vooraan te dansen op een festival. Zitten er dan ook oordopjes in jouw oren? Is het antwoord ja, dan ben je goed bezig. Is het antwoord nee, dan moet je maar eens goed achter je oren krabben ;). 

 

Wat is gehoorschade?

Geluid verplaatst zich in een golfbeweging. Je hoort geluid doordat deze geluidsgolven het trommelvlies laten trillen. Vervolgens gaan de trillingen door langs de trilhaartjes die zich bevinden in het slakkenhuis van je oor. Deze trilhaartjes sturen de zintuigcellen aan en geven de seintjes door naar je hersenen. Als de trilhaartjes beschadigd of kapot zijn, ontstaat er gehoorschade. Helaas is het niet mogelijk om de trilhaartjes te herstellen.

Waardoor ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade treedt bij iedereen op omdat we ouder worden, deze natuurlijke slijtage aan de trilhaartjes noemen we ouderdomsslechthorendheid. Maar extreme/abnormale gehoorschade kan optreden bij langdurige blootstelling aan hard geluid van 80 decibel of meer. Maar ook plots bij extreem hard geluid.                                                         

Je loopt risico op gehoorschade als je gehoor langer dan 8 uur wordt blootgesteld aan geluid van 80 decibel. Elke 3 decibel harder is een verdubbeling van het geluid en verkort de tijd die je in dit geluid ‘veilig’ kan doorbrengen met de helft. Reken maar eens uit hoe lang je de volgende situaties kan blijven zonder risico op gehoorschade:

  • Het schuren van je kozijnen met een schuurmachine: 95 decibel
  • Windruis op de motor wanneer je 120 km/u rijdt: 98 decibel
  • De muziek in een festivaltent: 103 decibel

 

En? Dat valt tegen, vind je niet? Dat betekent dat je zonder risico op gehoorschade maximaal 15 minuten je kozijnen kan schuren, 7:30 minuut 120 km/u kan rijden en maar 2:30 min in een festivaltent kan staan! Maar gebruik je in diezelfde festivaltent gehoorbescherming van 22 SNR, dan dempt dit 22 decibel en kan je omgerekend ruim 6 uur van de muziek genieten. Dan is de keuze snel gemaakt!

 

 

Gevolgen van gehoorschade

Gehoorschade kan enorme impact hebben op een mensenleven. Op fysiek gebied kan gehoorschade leiden tot problemen met slapen, hogere hartslag, duizeligheid en concentratie. Mentaal kan het leiden tot neerslatige gevoelens wat vaak voorkomt uit moeilijke sociale communicatie, gevoelens van eenzaamheid maar bijvoorbeeld ook het storen aan tinnitus (piep in de oren).

 

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade voorkom je, misschien logischer wijs, met het dragen van gehoorbescherming. Of natuurlijk het uit de weg gaan van harde geluiden.

Voor elk type geluid zijn verschillende oordoppen beschikbaar; voor motorrijden, muzikanten, op een concert, feest, festival of ander muziekevenement, klussen en vliegreis. Het verschil in deze doppen is het filter die verwerkt is in de oordop. Een oordop zal nooit omgevingsgeluid voor 100% afsluiten. Ten eerste omdat dit gevaarlijk zou zijn, waarschuwingsgeluiden zoals een brandalarm moeten altijd hoorbaar blijven. Ten tweede, het zou niet eens mogelijk zijn. Er komt niet alleen geluid binnen via je oor, maar ook via bijvoorbeeld je schedelbot. Sluit je oren maar eens af, je merkt dat er heel veel wordt gedempt maar je kan zeker nog wel wat horen!

Gehoorbescherming voor andere doeleinden

Bij gehoorbescherming denk waarschijnlijk aan oordoppen (of oorkappen) voor een festival of werkzaamheden van veel geluid bij vrij komt. Maar, oordoppen kunnen ook in de volgende situaties voordelen bieden:

1.     Slapen: Ben je een hele lichte slaper of wordt jouw nachtrust regelmatig verstoord door een snurkende partner of feestende buren? Misschien is een slaap oordop iets voor jou.

 

2.     Zwemmen: Voorkom een oor vol met water of oorpijn. Maar ook de zwemmer die in alle rust banen wil trekken en storend omgevingsgeluid wil dempen heeft baat bij een oordop speciaal voor zwemmen.

 

3.     Vliegen: Misschien weet je wel dat druk op de oren heel vervelend kan zijn, helemaal als klaren niet lukt.  Probeer eens oordoppen voor het vliegen, deze voorkomen druk in het oor en dempen daarnaast ook nog eens omgevingsgeluid. 

 

4.     Concentratie: Voor personen met concentratieproblemen kan een oordop ook interessant zijn. Soms is de rust die een oordop kan bieden al de moeite waard!